Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό Δελτίο FSFE - Μάρτιος 2016

στις  

Ημέρα "Λατρεύω το Ελεύθερο Λογισμικό" 2016

Για 6η συνεχόμενη φορά ζητήσαμε από όλους να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη και εκτίμησή τους απέναντι στους συνεργάτες του Ελεύθερου Λογισμικού την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ρίξτε μια ματιά στην φετινή μας έκθεση #ilovefs 2016 και δείτεποιους αναγνωρίσαμε φέτος ανάμεσα από αναρίθμητες δημοσιεύσεις σε blog, φωτογραφίες, έργα τέχνης, memes, προσωπικές σημειώσεις και άλλα πολλά. Μην ξεχάσετε να σημειώσετε την 14η Φεβρουαρίου του επόμενου χρόνου ως μέρα "Λατρεύω το Ελεύθερο Λογισμικό" προκειμένου να συνεχίσουμε αυτή την όμορφη παράδοση αναγνώρισης ανθρώπων αλλά και σκληρής δουλειάς από όσους βρίσκονται πίσω από το Ελεύθερο Λογισμικό. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες που βρήκαν το χρόνο να πουν "ευχαριστώ" και που βοήθησαν στην επιτυχία του #ilovefs 2016!

Το "No cloud" έκανε θραύση

Ακριβώς πριν την ημέρα "Λατρεύω το Ελεύθερο Λογισμικό", εξαιτίας μιας αυθόρμητης ανάρτησης στο Reddit, δεχτήκαμε πάνω από 200 παραγγελίες προωθητικού υλικού μέσα σε 48 ώρες. Συγκριτικά, το 2015 είχαμε περίπου 370 παραγγελίες συνολικά. Μετά από 24 ώρες είχαμε περισσότερες παραγγελίες από όσες έχουμε συνήθως σε διάστημα 6 μηνών. Η πλειοψηφία των παραγγελιών αφορούσαν υλικά "no cloud", αλλά πέρα από αυτό πολλοί ήταν και αυτοί που παρήγγειλαν το φυλλάδιά μας με τις βασικές πληροφορίες για το Ελεύθερο Λογισμικό, το GnuPG, και το F-Droid.

Ευρωπαϊκή Συνάντηση 2016 για την Πολιτική του Ελεύθερου Λογισμικού

Στα τέλη του Ιανουαρίου οργανώσαμε, μαζί με το Open Forum Europe, μια προ-FOSDEM συνάντηση πολιτικής στις Βρυξέλλες μαζί με τις ενεργές ομάδες Ελεύθερου Λογισμικού από την Ευρώπη. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να μάθουμε για τις δραστηριότητες των υπολοίπων και να ανταλλάξουμε απόψεις, με έμφαση στα έργα που αφορούν τη δημόσια πολιτική. Συνολικά, 19 οργανισμοί συμμετείχαν στη συνάντηση. Επιπρόσθετα, η Julia Reda, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και ένα αντιπρόσωπος του τμήματος IT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Pierre Damas, παρευρέθηκαν στη συνάντηση προκειμένου να παρουσιάσουν τα έργα των Ευρωπαϊκών ιδρυμάτων στο χώρο του Ελεύθερου Λογισμικού.

Εκτός κοινότητας

Τι άλλο έχουμε κάνει;

Ανέλαβε δράση

Ακόμα έχουμε πάρα πολλά αυτοκόλλητα "no cloud" και άλλο ενημερωτικό υλικό σε απόθεμα! Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την ελευθερία του λογισμικού στην τοπική σας κοινότητα παραγγέλνοντας τα φυλλάδιά μας, αυτοκόλλητα, καρτ ποστάλ και αφίσες.

Θετικά νέα για το Ελεύθερο Λογισμικό

Η Γαλλική κυβέρνηση αναθεωρεί την εν ενεργεία σύμβαση της για την ενίσχυση του Ελεύθερου Λογισμικού, που υπογράφηκε το 2011, και που ζητά από τις κοινότητες Ελεύθερου Λογισμικού και το κοινό να τους βοηθήσουν στη σύνταξη του σχεδίου της επόμενης πολυετούς σύβασης για τις υπηρεσίες και στήριξη του Ελεύθερου Λογισμικού. Εν τω μεταξύ, το Γαλλικό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει ένα πρώτο σχέδιο νόμου για την Ψηφιακή Δημοκρατία, το οποίο προωθεί τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού από τη δημόσια διοίκηση, και αναγνωρίζει τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού που αναπτύχθηκε από ή για τη δημόσια διοίκηση ως δημόσια πληροφορία. Τα σχολεία στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Tallinn, μεταφέρονται σταδιακά στο Ελεύθερο Λογισμικό μετά από απόφαση της Διοίκησης της πόλης για τη μετάβαση στο Ελεύθερο Λογισμικό τον Ιανουάριο του 2015. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015, περισσότεροι από 4000 χώροι εργασίας και laptops σε 50 σχολεία της Tallinn λειτουργούν με Ελεύθερο Λογισμικό. Στη Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Ασφάλιση Συντάξεων, η οποία είναι η μεγαλύτερη στη χώρα, αυξάνει τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού με τη δημοσίευση μιας πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τις υπηρεσίες τους που βασίζονται σε Ελεύθερο Λογισμικό.

Ευχαριστούμε όλους τους Εθελοντές , Συνεργάτες και τους εταιρικούς δωρητές που καθιστούν το έργο μας εφικτό,

οι συντάκτες σας Polina Malaja και Jonas Öberg FSFE