Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό δελτίο - Φεβρουάριος 2012

Πάρτε πίσω το έξυπνο κινητό σας!

Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα είναι μικροί υπολογιστές που κουβαλάμε στην τσέπη μας συνεχώς. Δυστυχώς, τα περισσότερα δεν ελέγχονται από εμάς, αλλά από τους κατασκευαστές και τους χειριστές τους. Ακόμη και τα τηλέφωνα με Android πωλούνται με μη-ελεύθερο λογισμικό και με ιδιοκτησιακά πρόσθετα, τα οποία δεν λειτουργούν πλήρως προς το δικό μας συμφέρον. Οι ενημερώσεις λογισμικού θα είναι διαθέσιμες μόνο όσο ο κατασκευαστής διατηρεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη συσκευή σας. Οι διαθέσιμες από την επίσημη αγορά εφαρμογές είναι τις περισσότερες φορές μη-ελεύθερες. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να μελετήσει πώς αυτές λειτουργούν και τι στ' αλήθεια κάνουν με το κινητό σας. Μερικές φορές δεν λειτουργούν ακριβώς όπως θέλετε και άλλοτε περιέχουν ακόμη και κακόβουλα χαρακτηριστικά.

Η εκτέλεση μόνο Ελεύθερου Λογισμικού στη συσκευή σας τοποθετεί εσάς σε θέση με πλήρη έλεγχο. Ακόμη και αν δεν μπορείτε άμεσα να ασκήσετε όλες σας τις ελευθερίες, θα ωφεληθείτε από μια ζωντανή κοινότητα με την οποία μπορείτε να το κάνετε αυτό από κοινού.

Το FSFE συλλέγει πληροφορίες για την εκτέλεση ενός συστήματος Android όσο το δυνατόν πιο ελεύθερου. Προσπαθούμε να συντονίσουμε τις διαφορετικές προσπάθειες, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας, ενημερώστε το wiki και ως εκ τούτου παροτρύνετε περισσότερο κόσμο να χρησιμοποιεί Ελεύθερο Λογισμικό με την καθημερινή χρήση υπολογιστών.

Μάθημα 1: Μάθετε πώς να προγραμματίζετε!

Η ομάδα εκπαίδευσης που διαθέτουμε έχει κανει σοβαρή εργασία το 2011, η οποία περιλαμβάνει τη δράση NL edu. Το Ελεύθερο Λογισμικό επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν πώς λειτουργεί το λογισμικό και έτσι να κατανοήσουν τις έννοιες πίσω από μια ολόκληρη κατηγορία ή τύπο λογισμικού. Τότε είναι προετοιμασμένα να προσαρμόζονται σε κάθε περιβάλλον, το οποίο είναι μια δεξιότητα-κλειδί σήμερα. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η δυνατότητα να μαστορεύουν είναι ένα απλό κίνητρο αυτόνομης μάθησης. Τέλος, το Ελεύθερο Λογισμικό τούς επιτρέπει να κατανοούν τους υπολογιστές σε βάθος.

Ο Sam Tuke ρωτήθηκε από το BBC να σχολιάσει σχετικά με προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες η Βρετανική κυβέρνηση να προσθέσει βασικές ικανότητες προγραμματισμού στη διδακτέα ύλη και αν αυτό θα είχε πολιτικό αντίκτυπο στην κοινωνία σε όρους του τρόπου αλληλεπίδρασής μας με την τεχνολογία. Η ομάδα εκπαίδευσης θα έχει μια σύντομη συνάντηση στην ερχόμενη FOSDEM, 4 και 5 Φεβρουαρίου. Είστε ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχετε.

Υπάρχουν ήδη σχέδια για τις 28 Μαρτίου;

Τα Ανοιχτά Πρότυπα διευκολύνουν τη μετάβαση ατόμων, εταιρειών και της δημόσιας διοίκησης στο Ελεύθερο Λογισμικό. Ο στόχος της Ημέρας Ελευθερίας Εγγράφων (DFD) είναι να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για τα Ανοιχτά Πρότυπα ώστε ο κόσμος να έχει περισσότερη ελευθερία. Φέτος ο εκδότης σας έχει την ευθύνη της DFD την οποία και θα διαφημίσει στο έπακρο σε αυτό και στα επόμενα ενημερωτικά δελτία. Προς το παρόν, κρατήστε την ημερομηνία της 28ης Μαρτίου, στείλτε στις εθνικές ομάδες υποψηφιότητες για το Βραβείο Ελευθερίας Εγγράφων, βοηθήστε μας να συλλέξουμε πληροφορίες για το Κουαρτέτο Προτύπων, βρείτε καλλιτέχνες του δρόμου για να προβάλλουν την ιδέα των Ανοιχτών Προτύπων και επικονωνήστε με την ομάδα της DFD αν θέλετε να γίνετε ένας υποστηρικτικός οργανισμός.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Περισσότερες αναφορές αγάπης αντί για αναφορές σφαλμάτων!

Ας το παραδεχτούμε, η κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού είναι συχνά πολύ επικριτική. Γράφουμε αναφορές σφαλμάτων, λέμε σε άλλους πώς μπορούν να βελτιώσουν το λογισμικό, τους ζητάμε νέα χαρακτηριστικά και δεν υπολειπόμαστε σε κριτική. Μερικές φορές ξεχνάμε να πούμε «ευχαριστώ για τη δουλειά σου». Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, τουλάχιστο για μια μέρα. Έτσι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου θα εορτάσουμε την Ημέρα - «Αγαπώ το Ελεύθερο Λογισμικό».

Δραστηριοποιηθείτε, κεράστε τον αγαπημένο σας προγραμματιστή ένα ποτό ή αγκαλιάστε τον (ζητήστε του την άδεια πρώτα), γράψτε ένα μήνυμα-επιστολή εκφράζοντας τα συναισθήματά σας, με δημιουργία ωραίων εικόνων, δωρίστε σε μια πρωτοβουλία Ελεύθερου Λογισμικού, χρησιμοποιήστε κάποια άλλη από τις προτάσεις μας ή δημιουργήστε μόνοι σας για να δείξετε πόσο εκτιμάτε τους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για να ενισχύσουν ή να υπερασπιστούν την ελευθερία μας. Εκτός από αυτό βοηθήστε μας να προβάλλουμε αυτήν τη δραστηριότητα με τα διαφημιστικά μας, με μηνύματα αλληλογραφίας, με αναρτήσεις σε (μικρο)ιστολόγια ή στα (κατανεμημένα;) κοινωνικά δίκτυα.

Καινούριο για φέτος είναι μια από το πρωί ως το βράδι εκδήλωση στο Unperfekthaus στο Έσσεν (Γερμανία) και ότι όλα τα Μέλη μας παίρνουν αυτόματα ένα ψευδώνυμο αλληλογραφίας login@ilovefs.org .

Ευχαριστούμε όλα τα Μέλη και τους δωροθέτες που καθιστούν εφικτή την εργασία μας,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού
Τα νέα του FSFE
Επόμενες εκδηλώσεις του FSFE
Συγκέντρωση ιστολογίων της Κοινότητας
Διάλογοι για το Ελεύθερο Λογισμικό