Ενημερωτικό δελτίο

FSFE Ενημερωτικό Δελτίο - Φεβρουάριος 2011

Αφήστε ένα αρχειοκιβώτιο για τα ελεύθερα βίντεο από τον ιστό

Τα βίντεο στο διαδίκτυο συχνά και στην κυριολεξία αποδεικνύονται ενόχληση για τους χρήστες Ελεύθερου Λογισμικού. Πολλοί ιστότοποι απαιτούν το μη-ελεύθερο πρόσθετο για βίντεο flash για να παίξει το βίντεο. Ίσως και οι φίλοι σας αναρωτιούνται γιατί δεν μπορείτε να δείτε βίντεο από το youtube μέσα από τον περιηγητή ιστού που χρησιμοποιείτε και νομίζουν ότι είστε το φρικιό που κατεβάζει βίντεο με το youtube-dl. Με το gnash και άλλα προγράμματα που παίζουν απ' ευθείας βίντεο τύπου flash, η κατάσταση βελτιώνεται. Αλλά το flash είναι έτσι κι αλλιώς μια πονεμένη ιστορία και για τους χρήστες και για τους προγραμματιστές Ελεύθερου Λογισμικού.

Η ανάπτυξη του HTML5 αποδείχθηκε ευκαιρία για την απαλλαγή από το πρόβλημα. Επιτρέπει στον χρήστη να παίζει ήχο και εικόνα μέσα από τον περιηγητή ιστού. Αλλά υπήρχε διχογνωμία ποιο αρχειοκιβώτιο για βίντεο να χρησιμοποιηθεί: το H.264, το WebM ή το Ogg Theora; Ο οργανισμός MPEG LA απαιτεί από τους προγραμματιστές που υλοποιούν το H.264 να συμφωνήσουν σε μια άδεια χρήσης πατέντας που είναι ασύμβατη με το Ελεύθερο Λογισμικό. Έτσι θα μπορούσαμε να είχαμε καταλήξει να εξαρτώμαστε και πάλι από μη-ελεύθερο λογισμικό για να δούμε βίντεο.

Αλλά τώρα η Google ανακοίνωσε την αναστολή της υποστήριξης για τον επιβαρυμένο με πατέντες τύπο H.264 και την υποστήριξη ελεύθερων μόνο τύπων κωδικοποίησης. Ως ο μεγαλύτερος πάροχος βίντεο από τον ιστό η απόφαση της Google είναι ένα τεράστιο βήμα για την απόρριψη μη-ελεύθερου λογισμικού για βίντεο. Ο ομοθυγατρικός μας οργανισμός FSF εξέδωσε ένα δελτίο τύπου για το θέμα αυτό και εγώ (Matthias) έδωσα μια συνέντευξη για αυτό στο Dradio Wissen (στα Γερμανικά).

Τώρα έχει φθάσει η στιγμή για να βοηθήσουμε την υιοθέτηση του WebM, ενός ελεύθερου τύπου βίντεο: ελάτε σε επαφή με τους διαχειριστές ιστοτόπων και ζητήστε τους να διανέμουν βίντεο σε WebM και να ξεφορτωθούν το H.264.

Νέα ρούχα για το FSFE

Για πολλούς το πρώτο σημείο επαφής με το FSFE είναι ο ιστότοπος. Μετά από μήνες εργασίας από την Ομάδα Ιστού του FSFE ένας νέος σχεδιασμός για τον ιστοχώρο ξεκίνησε και περιλαμβάνει φρεσκάρισμα στην όψη, βελτιωμένη υποδομή και νέα χαρακτηριστικά. Εδώ είναι ο κατάλογος με τα νέα χαρακτηριστικά:

Κάτι τελείως διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε - Γίνετε μέλος της Ομάδας Ιστού

Η Ομάδα Ιστού του FSFE χρειάζεται βοήθεια! Χρειαζόμαστε νέες ιδέες και προτάσεις καθώς επίσης και προγραμματιστές, σχεδιαστές, και μεταφραστές για να βελτιώσουμε το fsfe.org ακόμη περισσότερο.